Ezt a sajtos párna receptet kezdő háziasszonyok is bátran elkészíthetik, szinte elronthatatlan.
Sajtos párna hozzávalók
Én általában rögtön 2,5-szeres adagot készítek, mert az élesztőt 5 dkg-os egységben lehet kapni. (zárójelben a 2,5-szeres mennyiségeket látod)
- 20 dkg finom liszt (50 dkg)
- 20 dkg reszelt sajt (50 dkg) a mennyiség kb. 1/3-át, hagyd meg a tetejére
- 2 tojás sárgája ( 5 db) a fehérje majd a tetejére kell
- 1 kávéskanál só (2,5 kk)
- 2 dkg élesztő (5 dkg)
- 15 dkg vaj ( 37,5 dkg)
Nyugodtan belevághatsz a nagyobb adagnak. Egyrészt sajtos párnából soha nem lehet eleget készíteni, másrészt nagyon sokáig eláll. A nyers tésztát le is fagyaszthatod, ha soknak látod, és bármikor előkaphatod, ha gyorsan valami finomat szeretnél sütni.A fagyasztóból kivett tésztából pont ugyanolyan finom sajtos párna lesz.
Párna készítés 1. lépés
- Gyúrj össze minden hozzávalót, kivéve a sajt 1/3-át, azt tedd félre, hogy legyen mivel megszórni a tetejét!
- Hagyd pihenni hűvös helyen, akár egész éjszaka is pihenhet a hűtőben! A sajtos párna is akkor a legjobb, ha eleget pihen.
Párna készítés 2.lépés
- Ha már mindketten eleget pihentetek jöhet a nyújtás. Viszonylag vékonyra ( késfok vékonyságúra) kell kinyújtani a tésztát.
- Utána rádlival, tésztavágóval, vagy késsel 3-4 cm-es négyzetekre vágd fel a tésztát!
- A tetejét kend be tojásfehérjével és szórd rá a maradék sajtot!
Párna készítés 3. lépés
- Sütőpapíron előmelegített sütőben ( légkeveréses 175 fok) 20 percig süssed, vagy ameddig aranyszínű nem lesz
Párna készítés 4. lépés
- élvezd a sikert !
Pihentető alvást ( utána) !
Szabolcsi Andi
álomtündér
PS. Ha mégis inkább az alvópárnák érdekelnek, ezen a linken válaszd ki a számodra legjobbat!